Ryż zapiekany z serem i rzodkiewką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1920
Składniki:
- 25 g koziego sera farmerskiego z pieprzem
- 2 rzodkiewki
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- natka zielonej pietruszki
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Rzodkiewkę pokroić w cienkie plastry. Ryż opukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, ściągnąć z ognia i odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszkloną dodać do odparowanego ryżu. Ser kozi pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać do składników. Całość wymieszać, przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania i wierzch wyłożyć pokrojoną rzodkiewką. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C stopni i piec do czasu, aż ser się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem oraz natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)