Ryż zapiekany z serem i rzodkiewką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1920
Ryż zapiekany z serem i rzodkiewką
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g koziego sera farmerskiego z pieprzem
  • 2 rzodkiewki
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • natka zielonej pietruszki
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Rzodkiewkę pokroić w cienkie plastry. Ryż opukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, ściągnąć z ognia i odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszkloną dodać do odparowanego ryżu. Ser kozi pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać do składników. Całość wymieszać, przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania i wierzch wyłożyć pokrojoną rzodkiewką. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C stopni i piec do czasu, aż ser się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem oraz natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów