Ryż z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 444
Składniki:
- 400 g ryżu basmati
- 200 g rodzynek
- 2 łyżki tłuczonych orzeszków ziemnych
- 2 czerwone papryczki chili
- 2 łyżki masła
- 1 zielony ogórek szklarniowy
- 1 limonka
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 czerwona cebula
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 limonka
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody Ogórka szklarniowego obrać ze skóry, pokroić go w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w cienkie piórka i dodać do ogórka na talerzu. Papryczkę chili pozbawić nasion, pokroić w cienkie krążki i dodać do warzyw na talerzu. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 6 szklankami lekko osolonej wody i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego sparzone wcześniej rodzynki i mielony cynamon. Składniki te dobrze wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego odparowany wcześniej ryż, wymieszać go i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz z warzywami. Wszystko posypać tłuczonymi orzeszkami ziemnymi i skropić sokiem z wyciśniętej limonki.
Komentarze (0)