Ryż z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 436
Ryż z warzywami
fot. Takeaway (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 400 g ryżu basmati
  • 200 g rodzynek
  • 2 łyżki tłuczonych orzeszków ziemnych
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 2 łyżki masła
  • 1 zielony ogórek szklarniowy
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 czerwona cebula
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 limonka
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody Ogórka szklarniowego obrać ze skóry, pokroić go w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w cienkie piórka i dodać do ogórka na talerzu. Papryczkę chili pozbawić nasion, pokroić w cienkie krążki i dodać do warzyw na talerzu. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 6 szklankami lekko osolonej wody i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego sparzone wcześniej rodzynki i mielony cynamon. Składniki te dobrze wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego odparowany wcześniej ryż, wymieszać go i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz z warzywami. Wszystko posypać tłuczonymi orzeszkami ziemnymi i skropić sokiem z wyciśniętej limonki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów