Ryż z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1356
Składniki:
- 250 g mrożonego zielonego groszku
- 4 łyżki oleju
- 2 pomidory
- 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
- 1 zielona papryka
- 1 cebula
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na drobne kawałeczki. Pomidory pokroić w drobna kostkę. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać mrożony groszek, zieloną paprykę i pomidory. Oliwki zielone osączyć z zalewy, pokroić drobno i dodać do składników. Całość wymieszać smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie wlać do tego bulion warzywny, wsypać ryż i kurkumę. Składniki w rondlu wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Potem wlać do tego wodę i gotować do miękkości ryżu. Kiedy zmięknie, wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, ponownie dobrze wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (2)
Gdzie się podziało mięso z tytułu?
Poprawione, był błąd w tytule, nie miało być mięsa. Dzięki za uwagę.