Ryż z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1356
Ryż z warzywami
fot. Jose Kevo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g mrożonego zielonego groszku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na drobne kawałeczki. Pomidory pokroić w drobna kostkę. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać mrożony groszek, zieloną paprykę i pomidory. Oliwki zielone osączyć z zalewy, pokroić drobno i dodać do składników. Całość wymieszać smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie wlać do tego bulion warzywny, wsypać ryż i kurkumę. Składniki w rondlu wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Potem wlać do tego wodę i gotować do miękkości ryżu. Kiedy zmięknie, wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, ponownie dobrze wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (2)

Gdzie się podziało mięso z tytułu?

Poprawione, był błąd w tytule, nie miało być mięsa. Dzięki za uwagę.

Podobne przepisy

Więcej przepisów