Ryż z owocami i śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3252
Składniki:
- 200 ml śmietany 32 %
- 4 nektaryny
- 4 mandarynki
- 2 słodkie jabłka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 listki świeżej mięty
- 1 szklanka kleistego ryżu
Opis przygotowania:
Owoce oraz miętę umyć i osączyć z wody. Nektaryny pozbawić pestek, a miąższ z nich pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Jabłka pozbawić gniazd nasiennym, miąższ pokroić drobno i dodać do pokrojonych nektaryn. Mandarynki obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki i dodać do pokrojonych owoców. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami mleka, wsypać do tego 1 łyżkę cukru i ugotować na sypko. Ugotowany ryż odparować, przełożyć do kolejnej miski i wyłożyć na niego pokrojone wcześniej owoce. Śmietanę utrzeć z cukrem w kubku, aby się tylko cukier rozpuścił i polać tym deser. Wszystko udekorować listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)