Ryż z kurczakiem, warzywami i śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1644
Składniki:
- 2 szklanki ryżu
- 2 piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany kremówki
- 1 limonka
- 1 czerwona słodka papryka
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić ją również w drobną kostkę. Oba pokrojone warzywa przesypać do jednego rondla, zalać je dwoma szklankami wody i gotować do miękkości. Po ugotowaniu warzywa odcedzić. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i przełożyć go do miski. Piersi z kurczaka przełożyć do kolejnego rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu mięso odcedzić, rozdrobnić na małe kawałeczki i wymieszać z ugotowanymi wcześniej warzywami. Wymieszane składniki dodać do ryżu w misce. Następnie całość wyłożyć śmietaną kremówką, posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i udekorować limonką.
Komentarze (0)