Ryż z kurczakiem, warzywami i śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1436
Ryż z kurczakiem, warzywami i śmietaną
fot. mealmakeovermoms/ CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany kremówki
  • 1 limonka
  • 1 czerwona słodka papryka
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić ją również w drobną kostkę. Oba pokrojone warzywa przesypać do jednego rondla, zalać je dwoma szklankami wody i gotować do miękkości. Po ugotowaniu warzywa odcedzić. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i przełożyć go do miski. Piersi z kurczaka przełożyć do kolejnego rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu mięso odcedzić, rozdrobnić na małe kawałeczki i wymieszać z ugotowanymi wcześniej warzywami. Wymieszane składniki dodać do ryżu w misce. Następnie całość wyłożyć śmietaną kremówką, posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i udekorować limonką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów