Ryż w syropie z owocami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1031
Składniki:
- 8 sztuk owocu lici
- 4 suszone morele
- 2 łyżki borówki amerykańskiej
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- sól
- Syrop:
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki miodu lipowego
- 1 łyżka soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Wszystkie owoce umyć i osączyć z wody. Suszone morele sparzyć wrzącą wodą. Owoce lici obrać ze skóry. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, potem zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować, przełożyć go miski i posypać wszystkimi owocami. Przygotować syrop: wodę zagotować w rondlu z miodem lipowym. Po zagotowaniu wlać do tego sok cytrynowy i dobrze wymieszać. Całość pozostawić do ostygnięcia, a po ostygnięciu polać tym potrawę.
Komentarze (0)