Ryż w syropie z owocami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1031
Ryż w syropie z owocami
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 8 sztuk owocu lici
  • 4 suszone morele
  • 2 łyżki borówki amerykańskiej
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • sól
  • Syrop:
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Opis przygotowania:

Wszystkie owoce umyć i osączyć z wody. Suszone morele sparzyć wrzącą wodą. Owoce lici obrać ze skóry. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, potem zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować, przełożyć go miski i posypać wszystkimi owocami. Przygotować syrop: wodę zagotować w rondlu z miodem lipowym. Po zagotowaniu wlać do tego sok cytrynowy i dobrze wymieszać. Całość pozostawić do ostygnięcia, a po ostygnięciu polać tym potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów