Ryż z łososiem i mango

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1950
Ryż z łososiem i mango
fot. moonlightbulb / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g wędzonego łososia
  • 2 ogórki małosolne
  • 1 mango
  • 1 gruba marchew
  • 1 czerwona papryka chili
  • 1 szklanka ryżu
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mango umyć i osączyć z wody. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie, podłużne plastry. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w podłużne ćwiartki. Ogórki małosolne pokroić w cienkie krążki i wyłożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry i skroić ją w jeden, podłużny, cienki plaster, a potem zawinąć w tzw. róże. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, następnie zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz z pokrojonymi ogórkami. Dodać do tego pokrojonego w cienkie plastry łososia, plastry mango, pokrojoną paprykę chili, a całość udekorować wykonaną wcześniej różą z marchewki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów