Ryż z łososiem i mango
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1950
Składniki:
- 40 g wędzonego łososia
- 2 ogórki małosolne
- 1 mango
- 1 gruba marchew
- 1 czerwona papryka chili
- 1 szklanka ryżu
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mango umyć i osączyć z wody. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie, podłużne plastry. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w podłużne ćwiartki. Ogórki małosolne pokroić w cienkie krążki i wyłożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry i skroić ją w jeden, podłużny, cienki plaster, a potem zawinąć w tzw. róże. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, następnie zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz z pokrojonymi ogórkami. Dodać do tego pokrojonego w cienkie plastry łososia, plastry mango, pokrojoną paprykę chili, a całość udekorować wykonaną wcześniej różą z marchewki.
Komentarze (0)