Faux Pho
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1967
Składniki:
- 300 g łopatki wołowej
- 30 g makaronu ryżowego nitki
- 15 g grzybów shitake
- 5 g kiełków fasoli mung
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 liście świeżej bazylii do dekoracji
- 1 cebula
- 1 zielona papryczka chili
- 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
- 1 l bulionu warzywnego z kostki
- 1 szklanka wrzącej wody
- pęczek zielonego szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa, mięso oraz grzyby shitake umyć i osączyć z wody. Papryczkę zieloną pokroić w talarki. Kiełki fasoli sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Szczypiorek pokroić drobno. Imbir obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Makaron ryżowy przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojone na kawałki mięso i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Następnie wlać do tego bulion warzywny oraz sos sojowy, dodać pokrojony imbir, grzyby shitake, po czym wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i gotować do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, składniki ściągnąć z ognia i dodać do makaronu w misce. Gotową potrawę posypać pokrojonym szczypiorkiem, papryczką chili, sparzonymi wcześniej kiełkami fasoli mung i udekorować listkami świeżej bazylii.
Komentarze (0)