Ryż z jarmużem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2348
Składniki:
- 1 szklanka ryżu Basmati
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka secamu
- 1 łyżeczka przyprawy mirin
- 1 dymka
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć do miski. Jarmuż dokładnie opłukać, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i smażyć przez 1 minutę na rozgrzanym oleju sezamowym. Potem dodać do tego pokrojony jarmuż, zalać go przyprawą mirin, bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu odcedzić i przełożyć na ryż. Sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, smażyć przez 30 sekund, po czym ściągnąć z ognia i posypać nim potrawę.
Komentarze (1)
Fajnie, tylko bulion z kostki? Jakoś mi nie pasuje używanie takich paskudnych wynalazków jak kostki rosołowe albo wegeta w kuchni. Dziwię się, że ktoś to jeszcze kupuje.
Frania