Ryż z nasionami lotosu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 959
Składniki:
- 250 g ryżu basmati
- 250 g suszonych nasion lotosu
- 100 g kukurydzy w zalewie
- 100 g zielonego groszku w zalewie
- 4 liście lotosu
- 2 marchewki
- 2 szklanki wrzącej wody
- sól
Opis przygotowania:
Liście lotosu sparzyć wrzącą wodą i odsączyć z jej nadmiaru. Suszone nasiona lotosu zalać 2 szklankami wody i moczyć przez godzinę. Następnie przesypać je na sito rondla do gotowania na parze zalanego do połowy wodą. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć z jej nadmiaru i dodać do nasion lotosu na sicie. Marchew umyć, odsączyć z wody, obrać ją ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników na sicie. Składniki te nakryć pokrywką i gotować na parze do ich miękkości. Wtedy ściągnąć je z sita i wymieszać z kukurydzą oraz zielonym groszkiem odsączonymi z zalewy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, ponownie wymieszać i przełożyć na liście lotosu.
Komentarze (0)