Ryż z nasionami lotosu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 309
Ryż z nasionami lotosu
fot. motghnit (elements.envato.com)

Składniki:

  • 250 g ryżu basmati
  • 250 g suszonych nasion lotosu
  • 100 g kukurydzy w zalewie
  • 100 g zielonego groszku w zalewie
  • 4 liście lotosu
  • 2 marchewki
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • sól

Opis przygotowania:

Liście lotosu sparzyć wrzącą wodą i odsączyć z jej nadmiaru. Suszone nasiona lotosu zalać 2 szklankami wody i moczyć przez godzinę. Następnie przesypać je na sito rondla do gotowania na parze zalanego do połowy wodą. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć z jej nadmiaru i dodać do nasion lotosu na sicie. Marchew umyć, odsączyć z wody, obrać ją ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników na sicie. Składniki te nakryć pokrywką i gotować na parze do ich miękkości. Wtedy ściągnąć je z sita i wymieszać z kukurydzą oraz zielonym groszkiem odsączonymi z zalewy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, ponownie wymieszać i przełożyć na liście lotosu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów