Ryż z frytkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4362
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 4 duże ziemniaki
- 1 czerwona papryka
- 2 buraki czerwone
- 1 kiść winogronu
- olej do smażenia
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Ryż płukać w zimnej wodzie przez 5 minut. Po tym czasie ugotować go na sypko w 2 szklankach lekko osolonej wody. Ugotowany odcedzić i przełożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, pokroić i usmażyć frytki w dobrze rozgrzanym oleju. Usmażone dodać do ryżu. Buraki czerwone ugotować do miękkości, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do ryżu. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w kostkę i dodać do całości. Wszystko doprawić szczyptą soli do smaku i wymieszać. Winogron umyć i razem z pokrojoną drobno natką pietruszki dodać do całości
Komentarze (0)