Ryż z frytkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4362
Ryż z frytkami
fot. thunderprince / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 buraki czerwone
  • 1 kiść winogronu
  • olej do smażenia
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż płukać w zimnej wodzie przez 5 minut. Po tym czasie ugotować go na sypko w 2 szklankach lekko osolonej wody. Ugotowany odcedzić i przełożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, pokroić i usmażyć frytki w dobrze rozgrzanym oleju. Usmażone dodać do ryżu. Buraki czerwone ugotować do miękkości, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do ryżu. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w kostkę i dodać do całości. Wszystko doprawić szczyptą soli do smaku i wymieszać. Winogron umyć i razem z pokrojoną drobno natką pietruszki dodać do całości

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów