Kurczak w ciecierzycy z frytkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1888
Kurczak w ciecierzycy z frytkami
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 4 ziemniaki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 pomidory
  • 2 plastry szynki
  • 2 plastry żółtego sera
  • 1 jajko
  • 1 pęczek rukoli
  • 1 pęczek botwiny
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa i mięso umyć i osączyć z wody. Warzywa oraz pokrojone pomidory przełożyć na talerz. Mąkę z ciecierzycy przesypać do miski. Jajo rozbić widelcem w drugiej misce. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w słomkę i upiec frytki na mocno rozgrzanym oleju. Upieczone osączyć z tłuszczu i dodać do warzyw. Piersi z kurczaka oprószyć oraz pieprzem solą, panierować w roztrzepanym jajku, następnie w mące z ciecierzycy i smażyć z obu stron na złoty kolor. Smażąc drugą stronę kurczaka, nałożyć na niego plastry szynki oraz sera żółtego i smażyć pod przykryciem do czasu, aż ser zacznie się rozpływać. Wtedy całość ściągnąć z ognia i dodać do pozostałych składników.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów