Kurczak w ciecierzycy z frytkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1888
Składniki:
- 4 łyżki mąki z ciecierzycy
- 4 ziemniaki
- 2 piersi z kurczaka
- 2 pomidory
- 2 plastry szynki
- 2 plastry żółtego sera
- 1 jajko
- 1 pęczek rukoli
- 1 pęczek botwiny
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa i mięso umyć i osączyć z wody. Warzywa oraz pokrojone pomidory przełożyć na talerz. Mąkę z ciecierzycy przesypać do miski. Jajo rozbić widelcem w drugiej misce. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w słomkę i upiec frytki na mocno rozgrzanym oleju. Upieczone osączyć z tłuszczu i dodać do warzyw. Piersi z kurczaka oprószyć oraz pieprzem solą, panierować w roztrzepanym jajku, następnie w mące z ciecierzycy i smażyć z obu stron na złoty kolor. Smażąc drugą stronę kurczaka, nałożyć na niego plastry szynki oraz sera żółtego i smażyć pod przykryciem do czasu, aż ser zacznie się rozpływać. Wtedy całość ściągnąć z ognia i dodać do pozostałych składników.
Komentarze (0)