Paluchy z warzywami i frytkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1583
Składniki:
- natka zielonej pietruszki
- Paluchy:
- 10 gotowych paluchów z kminkiem
- 2 szklanki mleka
- 1 duży seler
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 1 marchew
- 1 łyżka masła
- natka zielonej pietruszki
- Frytki:
- 40 g ziemniaków
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Mleko wlać do rondla i podgrzać, ale nie gotować. Do podgrzanego mleka dodać połamane na kawałki paluchy z kminkiem i odstawić do czasu, aż namokną. Wtedy odlać mleko, a nasączone paluchy odcisnąć ręcznie i przełożyć do miski. Masło stopić na patelni, dodać obraną i pokrojoną drobno cebulę i zeszklić. Zaszkloną dodać do osączonych paluchów. Seler oraz marchew obrać ze skóry, zalać wodą i gotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, potem zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i dodać do pozostałych składników. Dodać do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, wbić jajko, doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki zawinąć w folię spożywczą, po czym przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i zagotować. Zagotowane odcedzić, ściągnąć folię, pokroić na porcje i przełożyć na talerz.
Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w słomkę, wrzucić do mocno rozgrzanego głębokiego oleju i usmażyć frytki. Usmażone osączyć z tłuszczu, dodać do potrawy i oprószyć szczyptą soli.
Całość posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w słomkę, wrzucić do mocno rozgrzanego głębokiego oleju i usmażyć frytki. Usmażone osączyć z tłuszczu, dodać do potrawy i oprószyć szczyptą soli.
Całość posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)