Hummus z warzywami i nasionami dyni
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 923
Składniki:
- Hummus:
- 400 g ciecierzycy z puszki w zalewie
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki suszonego cząbru
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej ostrej papryki chili
- sól
- pieprz czarny mielony
- Ponadto:
- 200 g pieczywa razowego Waza
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki łuskanych nasion z dyni
Opis przygotowania:
Marchew oraz łodygi selera umyć i odsączyć z wody. Łodygi selera pokroić na kawałki i wyłożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i dodać do selera na talerzu.
Przygotować hummus: ciecierzycę odsączyć z zalewy i przełożyć ja do miksera. Dodać do niej pastę sezamową, obrany ze skóry czosnek, wlać do tego sok z cytryny, oliwę z oliwek i zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym cząbrem, wymieszać, po czym przełożyć do miseczek, oprószyć mieloną, ostrą papryką i posypać łuskanymi nasionami z dyni.
Podawać z pieczywem Waza.
Przygotować hummus: ciecierzycę odsączyć z zalewy i przełożyć ja do miksera. Dodać do niej pastę sezamową, obrany ze skóry czosnek, wlać do tego sok z cytryny, oliwę z oliwek i zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym cząbrem, wymieszać, po czym przełożyć do miseczek, oprószyć mieloną, ostrą papryką i posypać łuskanymi nasionami z dyni.
Podawać z pieczywem Waza.
Komentarze (0)