Hummus z warzywami i nasionami dyni

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 923
Hummus z warzywami i nasionami dyni
fot. nblxer (elements.envato.com)

Składniki:

  • Hummus:
  • 400 g ciecierzycy z puszki w zalewie
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonego cząbru
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej ostrej papryki chili
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Ponadto:
  • 200 g pieczywa razowego Waza
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki łuskanych nasion z dyni

Opis przygotowania:

Marchew oraz łodygi selera umyć i odsączyć z wody. Łodygi selera pokroić na kawałki i wyłożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i dodać do selera na talerzu.

Przygotować hummus: ciecierzycę odsączyć z zalewy i przełożyć ja do miksera. Dodać do niej pastę sezamową, obrany ze skóry czosnek, wlać do tego sok z cytryny, oliwę z oliwek i zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym cząbrem, wymieszać, po czym przełożyć do miseczek, oprószyć mieloną, ostrą papryką i posypać łuskanymi nasionami z dyni.

Podawać z pieczywem Waza.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów