Ryż w cieście francuskim z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5197
Składniki:
- 100 ml wina ryżowego
- 2 marchewki
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka ryżu
- 1 ogórek zielony
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 1 ćwiartka białej kapusty
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, potem odparować. Warzywa dokładnie umyć. Kapustę poszatkować na tarce jarzynowej i sparzyć wrzątkiem. Marchew pokroić w kostkę, a ogórka w krążki. Warzywa zalać winem ryżowym, dodać cukier puder, oprószyć pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Następnie odstawić je do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć, osączyć je z zalewy i wyłożyć na talerz. Ciasto francuskie rozmrozić, pokroić na kwadraty o szerokości 12 cm, po czym nałożyć na ich środki ugotowany ryż i zawinąć w owalne kształty. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, włożyć do niego zawinięte ciasto z ryżem i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić i przekroić na połowy. Miód podgrzać na małym ogniu i polać nim przekrojone ciasto.
Komentarze (0)