Ryż w cieście francuskim z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4932
Ryż w cieście francuskim z warzywami
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml wina ryżowego
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 ogórek zielony
  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, potem odparować. Warzywa dokładnie umyć. Kapustę poszatkować na tarce jarzynowej i sparzyć wrzątkiem. Marchew pokroić w kostkę, a ogórka w krążki. Warzywa zalać winem ryżowym, dodać cukier puder, oprószyć pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Następnie odstawić je do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć, osączyć je z zalewy i wyłożyć na talerz. Ciasto francuskie rozmrozić, pokroić na kwadraty o szerokości 12 cm, po czym nałożyć na ich środki ugotowany ryż i zawinąć w owalne kształty. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, włożyć do niego zawinięte ciasto z ryżem i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić i przekroić na połowy. Miód podgrzać na małym ogniu i polać nim przekrojone ciasto.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów