Ryż po pekińsku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3213
Składniki:
- 2,5 szklanki ryżu długoziarnistego
- 2 łyżki sosu sojowego
- pęczek dymki
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki płatków migdałowych
- sól, pieprz
Opis przygotowania:
Na głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzać olej, wrzucić płatki migdałowe, chwilę smażyć, po czym wyjąć łyżką, a na olej wlać roztrzepane widelcem jajka, wsypać ryż i smażyć, mieszając tak, aby jajka zdążyły powlec ziarenka ryżu. Dodać umytą, drobno pokrojoną dymkę, sos sojowy, sól i pieprz. Smażyć, stale mieszając 3-4 minuty. Posypać płatkami migdałowymi.
Komentarze (0)