Ryż po pekińsku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2502

Składniki:

  • 2,5 szklanki ryżu długoziarnistego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pęczek dymki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • sól, pieprz

Opis przygotowania:

Na głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzać olej, wrzucić płatki migdałowe, chwilę smażyć, po czym wyjąć łyżką, a na olej wlać roztrzepane widelcem jajka, wsypać ryż i smażyć, mieszając tak, aby jajka zdążyły powlec ziarenka ryżu. Dodać umytą, drobno pokrojoną dymkę, sos sojowy, sól i pieprz. Smażyć, stale mieszając 3-4 minuty. Posypać płatkami migdałowymi.

Autor: lelandgaunt

0 komenatrzy

Podobne przepisy