Ryż czerwony z grillowanymi warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1938
Składniki:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 rzodkiewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka czerwonego ryżu
- 1 por
- 1 cebula
- sól
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, po czym zalać 2 łyżkami oliwy z oliwek, wymieszać i przełożyć na talerz. Warzywa umyć i osaczyć z wody. Następnie czosnek obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Por pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry i również pokroić w plastry. Rzodkiewkę pokroić w krążki. Wszystkie pokrojone składniki przełożyć na aluminiową tackę od grilla, zalać 3 łyżkami oliwy z oliwek, oprószyć szczyptą soli i zrumienić na rozpalonym grillu. Gotowe ściągnąć z grilla i dodać do ryżu.
Komentarze (0)