Rybki w cieście
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1833
Składniki:
- 20 dkg małych rybek
- 20 dkg maki pszennej
- 2 jajka
- olej do smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Rybki oczyścić z łebków i skrzeki. Mąkę wysypać na talerz, obtoczyć w niej małe rybki i obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na zloty kolor. Po obsmażeniu rybki wyciągnąć i ostudzić.Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z trzema łyżkami mąki, solą oraz wodą, aby powstało ciasto gęściejsze do ciasta naleśnikowego. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać ja z ciastem. Na patelni rozgrzać mocno tłuszcz, wylać na niego ciasto i piec wolno, aż od dołu się upiecze, a wierzch zgęstnieje. Ułożyć na wierzchu pieczone wcześniej rybki, przewrócić całe ciasto na druga stronę i dosmażyć przez kilka minut. Gotowe rybki podajemy prosto z patelni.
Komentarze (0)