Rozbratel z frytkami i sałatką winną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1867
Rozbratel z frytkami i sałatką winną
fot. John Herschell / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g mięsa wołowego z kością
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz biały
  • Sałatkę winną:
  • 100 ml białego wina półsłodkiego Cava Galda
  • 1 czerwona sałata
  • 1 sałata strzępiasta
  • 1 czerwona cebula

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Mięso podzielić na porcje.

Przygotować sałatkę winną: sałatę strzępiastą oraz czerwoną podzielić na liście i przełożyć do miski. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do warzyw w misce. Następnie składniki w misce oprószyć pieprzem białym, szczyptą soli, skropić winem półsłodkim, po czym dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w słomkę i usmażyć frytki w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni.

Porcje mięsa oprószyć suszonym tymiankiem, majerankiem, solą oraz pieprzem i smażyć na kolejnej patelni do miękkości na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na średnim ogniu. Usmażone mięso ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do frytek na talerzu.

Przygotowaną wcześniej sałatkę wyciągnąć z lodówki, osączyć z nadmiaru wina i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów