Rozbratel z frytkami i sałatką winną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1867
Składniki:
- 400 g mięsa wołowego z kością
- 4 duże ziemniaki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz biały
- Sałatkę winną:
- 100 ml białego wina półsłodkiego Cava Galda
- 1 czerwona sałata
- 1 sałata strzępiasta
- 1 czerwona cebula
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Mięso podzielić na porcje.
Przygotować sałatkę winną: sałatę strzępiastą oraz czerwoną podzielić na liście i przełożyć do miski. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do warzyw w misce. Następnie składniki w misce oprószyć pieprzem białym, szczyptą soli, skropić winem półsłodkim, po czym dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w słomkę i usmażyć frytki w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni.
Porcje mięsa oprószyć suszonym tymiankiem, majerankiem, solą oraz pieprzem i smażyć na kolejnej patelni do miękkości na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na średnim ogniu. Usmażone mięso ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do frytek na talerzu.
Przygotowaną wcześniej sałatkę wyciągnąć z lodówki, osączyć z nadmiaru wina i dodać do potrawy.
Przygotować sałatkę winną: sałatę strzępiastą oraz czerwoną podzielić na liście i przełożyć do miski. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do warzyw w misce. Następnie składniki w misce oprószyć pieprzem białym, szczyptą soli, skropić winem półsłodkim, po czym dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w słomkę i usmażyć frytki w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni.
Porcje mięsa oprószyć suszonym tymiankiem, majerankiem, solą oraz pieprzem i smażyć na kolejnej patelni do miękkości na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na średnim ogniu. Usmażone mięso ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do frytek na talerzu.
Przygotowaną wcześniej sałatkę wyciągnąć z lodówki, osączyć z nadmiaru wina i dodać do potrawy.
Komentarze (0)