Rolady ziemniaczane z szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1595
Składniki:
- 40 g wędzonej szynki w kawałku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mleka
- 1 kg ziemniaków
- 1 główka zielonej kapusty
- 1 l wrzącej wody
- sól
Opis przygotowania:
Kapustę zieloną podzielić na liście, umyć, sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Szynkę wędzoną pokroić na podłużne kawałki. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone zalać mlekiem, dodać do tego masło i ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Ubite ziemniaki przełożyć na sparzone wcześniej liście kapusty i całość zawinąć w rulony. Wszystko pokroić na 4 cm kawałki i przełożyć na tackę.
Komentarze (0)