Rolady ziemniaczane z szynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1426
Rolady ziemniaczane z szynką
fot. joyosity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g wędzonej szynki w kawałku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 główka zielonej kapusty
  • 1 l wrzącej wody
  • sól

Opis przygotowania:

Kapustę zieloną podzielić na liście, umyć, sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Szynkę wędzoną pokroić na podłużne kawałki. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone zalać mlekiem, dodać do tego masło i ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Ubite ziemniaki przełożyć na sparzone wcześniej liście kapusty i całość zawinąć w rulony. Wszystko pokroić na 4 cm kawałki i przełożyć na tackę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów