Rolada ziemniaczana

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3934

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 15 dag mąki
  • 6 dag kaszy manny
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • Nadzienie:
  • 20 dag wędzonego mięsa (drobiowe lub inne)
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pieprz do smaku

Opis przygotowania:

Ziemniaki ugotować w łupinach. Wystudzić, obrać i zmielić. Dodać mąkę, kaszę, sól i jajko. Wyrobić ciasto. Wędzone mięso ugotować, wystudzić, drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone mięso i bułkę tartą. Wystudzić. Ciasto ziemniaczane rozwałkować, posmarować równomiernie nadzieniem i zwinąć.

Roladę owinąć w czystą, wilgotną ściereczkę, której końce należy zawiązać. Włożyć ją do garnka z wrzącą, słoną wodą i gotować około 20 minut. Po ugotowaniu wyjąć, ściągnąć ściereczkę i pokroić.

Podawać z surówkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów