Rolada ziemniaczana
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3934
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 15 dag mąki
- 6 dag kaszy manny
- 1 jajko
- sól do smaku
- Nadzienie:
- 20 dag wędzonego mięsa (drobiowe lub inne)
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki bułki tartej
- pieprz do smaku
Opis przygotowania:
Ziemniaki ugotować w łupinach. Wystudzić, obrać i zmielić. Dodać mąkę, kaszę, sól i jajko. Wyrobić ciasto. Wędzone mięso ugotować, wystudzić, drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone mięso i bułkę tartą. Wystudzić. Ciasto ziemniaczane rozwałkować, posmarować równomiernie nadzieniem i zwinąć.
Roladę owinąć w czystą, wilgotną ściereczkę, której końce należy zawiązać. Włożyć ją do garnka z wrzącą, słoną wodą i gotować około 20 minut. Po ugotowaniu wyjąć, ściągnąć ściereczkę i pokroić.
Podawać z surówkami.
Roladę owinąć w czystą, wilgotną ściereczkę, której końce należy zawiązać. Włożyć ją do garnka z wrzącą, słoną wodą i gotować około 20 minut. Po ugotowaniu wyjąć, ściągnąć ściereczkę i pokroić.
Podawać z surówkami.
Komentarze (0)