Rolada warzywna
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1977
Składniki:
- 4 arkusze papieru ryżowego
- 4 szklanki wrzącej wody
- 3 marchewki
- 2 zielone ogórki
- 2 dojrzale awokado
- 1 zielona sałata
- ćwiartka czerwonej kapusty
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Papier ryżowy przełożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Po 2 minutach odcedzić i osączyć z nadmiaru wody. Kapustę czerwoną zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, wrzucić ją do wrzącej, lekko osolonej wody i trzymać przez 2 minuty. Następnie odcedzić. Marchew obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać wodą i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i pokroić w słomkę. Ogórki obrać ze skóry i pokroić również w słomkę. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na kawałki. Sałatę przełożyć na stolnicę i podzielić na liście. Na liście sałaty wyłożyć pokrojone warzywa, awokado oraz sparzoną, czerwoną kapustę. Całość zawinąć papierem ryżowym, pokroić na kawałki i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)