Rolada szynkowa w sosie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1841
Rolada szynkowa w sosie
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 dag białej szynki w plastrach
  • 15 da żółtego sera
  • 2 ogórki
  • 2 marchewki
  • pęczek szczypiorku
  • Na sos:
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 2 łyżeczki sosu chili
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 4 łyżeczki sosu sojowego
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć. Rozłożyć plastry szynki. Ogórka, marchew, ser żółty pokroić w słomkę, ułożyć w środku plastrów szynki i zawinąć. 1,5 łyżki sezamu wysypać na patelnię i sparzyć na brązowy kolor bez tłuszczu. Przygotować sos. Do rondla wlać 1 szklankę wody, dodać cukier, ocet, sos chili, sos sojowy, wyciśnięty czosnek i sparzony sezam. Całość wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą. Gotowym sosem polać roladki, posypać pozostałą częścią białego sezamu i udekorować zielonym szczypiorkiem. Do spożycia podajemy zaraz po przyrządzeniu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów