Rolada szynkowa w sosie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1984
Składniki:
- 40 dag białej szynki w plastrach
- 15 da żółtego sera
- 2 ogórki
- 2 marchewki
- pęczek szczypiorku
- Na sos:
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki cukru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 2 łyżeczki sosu chili
- 2 łyżeczki octu winnego
- 4 łyżeczki sosu sojowego
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć. Rozłożyć plastry szynki. Ogórka, marchew, ser żółty pokroić w słomkę, ułożyć w środku plastrów szynki i zawinąć. 1,5 łyżki sezamu wysypać na patelnię i sparzyć na brązowy kolor bez tłuszczu. Przygotować sos. Do rondla wlać 1 szklankę wody, dodać cukier, ocet, sos chili, sos sojowy, wyciśnięty czosnek i sparzony sezam. Całość wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą. Gotowym sosem polać roladki, posypać pozostałą częścią białego sezamu i udekorować zielonym szczypiorkiem. Do spożycia podajemy zaraz po przyrządzeniu.
Komentarze (0)