Rolada śląska
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 8006
Składniki:
- 1 kg wołowiny bez kości
- 2 cebule
- 4 ogórki kwaszone
- 10 dkg wędzonych śliwek
- 15 dkg wędzonego boczku
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na plastry i ubić tłuczkiem. Cebulę, obrać, pokroić drobno i zeszklić na oleju. Boczek pokroić w małą kostkę, dodać do cebuli, przykryć i dusić przez kilka minut. Śliwki ugotować w małej ilości wody, odcedzić, wywar zachować. Śliwki dodać do cebuli z boczkiem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i odstawić z ognia. Ogórki pokroić w słupki i ułożyć je na rozbite płaty mięsa, na ogórka wyłożyć usmażone śliwki z boczkiem i cebulą. Mięso pozawijać jak na zrazy i obwiązać nicią. Rozgrzać olej na patelni i smażyć na nim zawinięte mięso ze wszystkich stron. Po usmażeniu rolady wyciągnąć, usunąć nić, przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody, wlać wywar z gotowanych śliwek i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec duszenia dodać śmietanę i doprawić solą oraz pieprzem. Podawać na gorąco.
Komentarze (1)
Jaka to rolada śląska bez musztardy ?