Rolada makowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2557
Składniki:
- 850 g masy makowej
- 3,5 szklanki maki
- 3 łyżki cukru
- 3 dag drożdży
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mleka sojowego
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Na lukier:
- 5 łyżek mleka sojowego
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnią wodą i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski (część pozostawić do podsypania ciasta). Dodać do tego stopione masło, mleko sojowe, sól, roztarte drożdże, wbić jajko i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Następnie na to nałożyć gotową masę makową i całość zwinąć w rulon. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 350 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić.
Przygotować lukier: masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, po czym ściągnąć z ognia. Do masła wsypać cukier puder, wlać mleko sojowe, sok cytrynowy i mieszać do utworzenia szklistej masy. Gotową masą polać ciasto i odczekać, aż lukier zastygnie.
Przygotować lukier: masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, po czym ściągnąć z ognia. Do masła wsypać cukier puder, wlać mleko sojowe, sok cytrynowy i mieszać do utworzenia szklistej masy. Gotową masą polać ciasto i odczekać, aż lukier zastygnie.
Komentarze (0)