Rolada biszkoptowa ze śliwkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3499
Rolada biszkoptowa ze śliwkami
fot. jetalone / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Oddzielić żółtka od białek. Z białek i szczypty soli ubić mikserem sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, żółtka i wszystko razem ubijać jeszcze przez 1 minutę. Do ubitej piany wsypać powoli mąkę, proszek do pieczenia, mieszając drewnianą łyżką na jednolitą masę. Masę przelać na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni na złoty kolor. Następnie, kiedy ciasto jest gorące, wyciągnąć je z piekarnika, przełożyć na drugą stronę, usunąć papier, wysmarować ciasto powidłami i szybko zawinąć w roladę. Roladę przykryć serwetką, aby wystygła, potem kroić na plastry o grubości do 1,5 cm.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów