Rolada biszkoptowa ze śliwkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3499
Składniki:
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki
- 5 łyżek cukru
- 1 słoik powideł śliwkowych
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Z białek i szczypty soli ubić mikserem sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, żółtka i wszystko razem ubijać jeszcze przez 1 minutę. Do ubitej piany wsypać powoli mąkę, proszek do pieczenia, mieszając drewnianą łyżką na jednolitą masę. Masę przelać na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni na złoty kolor. Następnie, kiedy ciasto jest gorące, wyciągnąć je z piekarnika, przełożyć na drugą stronę, usunąć papier, wysmarować ciasto powidłami i szybko zawinąć w roladę. Roladę przykryć serwetką, aby wystygła, potem kroić na plastry o grubości do 1,5 cm.
Komentarze (0)