Waniliowe rogaliki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 2081
Składniki:
- 50 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 150 + 225 g cukru pudru
- 100 g obranych i zmielonych migdałów
- 300 g masła
- 2 laski wanilii
Opis przygotowania:
Mąkę, sól, migdały i 150 g cukru pudru wymieszaj na stolnicy. Dodaj roztopione masło i miąższ z jednej laski wanilii. Połącz mąkę z masłem i posiekaj dużym nożem, zagnieć ciasto, zawiń na folię aluminiową i odstaw w chłodne miejsce na 0,5 godziny. Z ciasta zrób wałek i pokrój na około 60 kawałków. Uformuj rogaliki. Rogaliki ułóż na blasze i piecz (200 stopni) w nagrzanym piekarniku, uważając, aby się nie przypaliły. Wyskrób miąższ z drugiej laski wanilii, wymieszaj z cukrem pudrem i obtaczaj w nim rogaliki.
Komentarze (0)