Rogaliki z serem i szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1506
Składniki:
- 25 g wędzonej szynki w plastrach
- 20 g tartego sera Gouda
- 2 białka jaj
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- Ciasto:
- 30 g drożdży
- 1 kg mąki pszennej
- 1 szklanka letniej wody
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią wodą, cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże, wyrobić gładkie ciasto, po czym nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, aby wyrosło. Po tym czasie ciasto przełożyć z powrotem na stolnicę, podsypać je mąką i rozwałkować na grubość 2 mm. Z rozwałkowanego ciasta wyciąć trójkąty o podstawie 12 cm. Na wycięte ciasto nałożyć plastry szynki wędzonej i posypać je tartym serem Gouda. Całość zawinąć w rulony i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Następnie białka jaj przełożyć na talerz, wlać do nich sos sojowy, razem roztrzepać widelcem i wysmarować tym ciasto na blasze do pieczenia. Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C stopni i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)