Makowe rogaliki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 1607
Makowe rogaliki

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 3 dag drożdży'
  • 3 szklanki maki
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 5 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • łyzka oleju
  • MASA MAKOWA:
  • 25 dag maku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 białka
  • olejek migdałowy'10 dag posiekanych bakalii

Opis przygotowania:

1.Mak zalewamy wrzatkiem i odstawiamy na 3-4 godziny.Odcedzamy.Trzykrotnie mielimy.Dodajemy cukier,kilka kropli olejku i bakalie.Mieszamy.Białka ubijamy i mieszamy z makiem.
2.Drożdże rozieramy z 2 łyzkami cukru.Mieszamy z łyżką mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka.Odstawiamy.
3.Jajka i żółtka ucieramy z resztą cukru.Wlewamy resztę mleka ( łyzkę zostawiamy) i rozczyn.Dodajemy masło,cukier waniliowy i pozostałą mąkę.Wlewamy olej.Wyrabiamy elastyczne ciasto.
4.Z ciasta formujemy kulę,oprószamy mąką i odstawiamy do wyrosnięcia.Rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości 0,5 cm.Kroimy w trójkąty.Każdy smarujemy łyżeczką masy i zwijamy w rogaliki.Smarujemy żółtkiem wymieszanym z łyzką mleka.Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Autor: natalina4

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów