Makowe rogaliki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 1905
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 3 dag drożdży'
- 3 szklanki maki
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 5 dag masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- łyzka oleju
- MASA MAKOWA:
- 25 dag maku
- 1/2 szklanki cukru
- 2 białka
- olejek migdałowy'10 dag posiekanych bakalii
Opis przygotowania:
1.Mak zalewamy wrzatkiem i odstawiamy na 3-4 godziny.Odcedzamy.Trzykrotnie mielimy.Dodajemy cukier,kilka kropli olejku i bakalie.Mieszamy.Białka ubijamy i mieszamy z makiem.
2.Drożdże rozieramy z 2 łyzkami cukru.Mieszamy z łyżką mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka.Odstawiamy.
3.Jajka i żółtka ucieramy z resztą cukru.Wlewamy resztę mleka ( łyzkę zostawiamy) i rozczyn.Dodajemy masło,cukier waniliowy i pozostałą mąkę.Wlewamy olej.Wyrabiamy elastyczne ciasto.
4.Z ciasta formujemy kulę,oprószamy mąką i odstawiamy do wyrosnięcia.Rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości 0,5 cm.Kroimy w trójkąty.Każdy smarujemy łyżeczką masy i zwijamy w rogaliki.Smarujemy żółtkiem wymieszanym z łyzką mleka.Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
2.Drożdże rozieramy z 2 łyzkami cukru.Mieszamy z łyżką mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka.Odstawiamy.
3.Jajka i żółtka ucieramy z resztą cukru.Wlewamy resztę mleka ( łyzkę zostawiamy) i rozczyn.Dodajemy masło,cukier waniliowy i pozostałą mąkę.Wlewamy olej.Wyrabiamy elastyczne ciasto.
4.Z ciasta formujemy kulę,oprószamy mąką i odstawiamy do wyrosnięcia.Rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości 0,5 cm.Kroimy w trójkąty.Każdy smarujemy łyżeczką masy i zwijamy w rogaliki.Smarujemy żółtkiem wymieszanym z łyzką mleka.Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Komentarze (0)