Super "Rogaliki"
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 2650
Składniki:
- 1 kg mąki
- 2 masła (będą rogaliki bardziej kruche)
- 10 dag drożdży
- 1 op. śmietany-33 dag
- 1 szkl. mleka
- 1 op. marmolady 60 dag-obojętnie jaki smak
Opis przygotowania:
Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach mleka z odrobiną cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę lub do miski wsypać mąkę, posiekać masła na małe kawałeczki, dodać śmietanę, wyrośnięte drożdże, zacząć wyrabiać ciasto, dolewając po troszku mleko. Wyrobić. Ciasto im więcej dodasz mleka, tym powinno być mięciutkie. Zawinąć w ściereczkę i włożyć na 10-15 minut do lodówki. Następnie wyjąć, odkrajać po kawałku i wałkować na cienkie placki. Każdy placek od środka do brzegów pokroić na trójkąty. Posmarować delikatnie cały trójkącik marmoladą(ja dałam różaną) i od szerszej strony zawijać do środka, formując rogalik. Odkładać na bok, aż do wyczerpania całego ciasta. Na blachę, która znajduje się w piekarniku wyłożyć papier do pieczenia, poukładać rogaliki w odległości ok. 1 cm. Odstawić, aby urosły. Następnie roztrzepać całe jajko i posmarować pędzelkiem rogaliki, posypując odrobiną cukru każdy rogalik. Wstawić do piecyka na ok. 20 minut, piec w temp. 200 stopni na złoty kolor, ale najlepiej pilnować, bo każdy piecyk inaczej piecze. Jak robiłam zdjęcie, to jeszcze były gorące.
Komentarze (0)