Risotto z szynką i groszkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3630
Risotto z szynką i groszkiem
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 200 g mrożonego zielonego groszku
  • 15 g szynki wędzonej w plastrach
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki i zeszklić na rozgrzanym maśle. Do zeszklonych składników dodać rozmrożony zielony groszek, pokrojoną w kostkę szynkę i smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać do tego ugotowany wcześniej ryż i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów