Risotto z szynką i groszkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3924
Składniki:
- 200 g ryżu
- 200 g mrożonego zielonego groszku
- 15 g szynki wędzonej w plastrach
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki i zeszklić na rozgrzanym maśle. Do zeszklonych składników dodać rozmrożony zielony groszek, pokrojoną w kostkę szynkę i smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać do tego ugotowany wcześniej ryż i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)