Kalmary z groszkiem i szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 939
Składniki:
- 750 g mrożonych kalmarów
- 350 g zielonego groszku w zalewie
- 250 g szynki parmeńskiej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 0,5 łyżeczki białego mielonego pieprzu
- 0,5 szklanki octu winnego
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól
Opis przygotowania:
Kalmary rozmrozić i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i 3 jego ząbki przełożyć do kubka. Jeden pokrojony ząbek czosnku pozostawić do zielonego groszku. Do kubka z czosnkiem wlać ocet, 3 łyżki oliwy z oliwek, wsypać mielony biały pieprz, dobrze wymieszać i zalać tym kalmary w misce. Całość wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, osaczyć z marynaty i przełożyć kalmary na 1 łyżkę rozgrzanej oliwy z oliwek na patelni. Kalmary smażyć przez 3,5 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Zielony groszek osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Dodać do niego obrany ze skóry 1 ząbek czosnku, wsypać szczyptę soli, mieloną gałkę muszkatołową i zmiksować, po czym przełożyć na kalmary na talerzu. Całość polać sosem sojowym ciemnym i udekorować szynką parmeńską.
Komentarze (0)