Risotto z papryką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6717
Składniki:
- 250 g ryżu
- 2 zielone papryki
- 2 czerwone papryki
- 1 czerwona chili
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1/2 małego selera
- 1 litr bulionu
- olej do duszenia warzyw
- sól, pieprz do smaku
Opis przygotowania:
Posiekaną cebulę zeszklić na oleju, papryki oczyścić i pokroić w paski, a następnie dodać do cebuli. Seler i marchew umyć, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i dodać do papryki. Całość doprawić solą i pieprze, dusić do miękkości. Ryż przebrać, opłukać i odsączyć. Obsmażyć razem z warzywami bardzo krótko. Wszystko razem zalać bulionem, wymieszać, przykryć pokrywką i wstawić do gorącego piekarnika na około 30 minut. Płyn ma być całkowicie wchłonięty, podawać gorące.
Komentarze (0)