Risotto z grzybami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2685
Risotto z grzybami
fot. ptc24 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g świeżych grzybów (pieczarek)
  • 250 g ryżu
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • olej
  • kminek
  • czerwona papryka w proszku
  • sól i pieprz

Opis przygotowania:

Ryż ugotować na sypko. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić ją na patelni. Oczyścić grzyby, obgotować je przez 10 minut, następnie wyciągnąć i pokroić w cienkie plastry. Ugotować marchew z selerem na półmiękko, po czym pokroić w kostkę i razem z grzybami dodać do cebuli. Dusić pod przykryciem do 10 minut. Po tym czasie dodać ugotowany wcześniej ryż, posypać go sproszkowaną papryką, rozgniecionym kminkiem. Całość dokładnie wymieszać, dusić jeszcze przez 10 minut. Podawać na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów