Risotto kremowe z nori, awokado i kawiorem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1488
Risotto kremowe z nori, awokado i kawiorem
fot. hirotomo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 płaty suszonych nori
  • 2 łyżki czerwonego kawioru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżki tartego parmezanu
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 dojrzale awokado
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Nori sparzyć wrzącą wodą, osaczyć z jej nadmiaru, następnie część pokroić w cienką słomkę, a resztę posiekać drobno. Awokado umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Ryć opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego osączony wcześniej ryż. Składniki wymieszać i smażyć od przykryciem na średnim ogniu do chwili, aż ryż stanie się przezroczysty. Wtedy wlać do tego bulion warzywny, wsypać tarty parmezan, po czym całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do czasu, aż ryż wchłonie większość gotowanego bulionu. Wówczas wsypać do tego pokrojone awokado, wszystko ponownie wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Gotową potrawę posypać kawiorem oraz pokrojonym nori.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów