Boczek z jajkiem, serem i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 903
Składniki:
- 400 g surowego boczku
- 300 g świeżego szpinaku
- 100 g pokrojonego w cienką słomkę sera Gouda
- 4 jajka
- 3 łyżki oleju
- sól
Opis przygotowania:
Szpinak umyć, odsączyć z wody, wrzucić go do 1 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 1 minutę. Po tym czasie ściągnąć go z ognia, odsączyć z wody i wyłożyć na talerz. Jajka przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skorupek i dodać do szpinaku na talerzu. Boczek pokroić na porcje, potem przełożyć je na rozgrzany mocno olej a patelni i smażyć do chwili, aż oczek się zarumieni. Wtedy ściągnąć go z patelni i dodać do całości. Dodać do tego pokrojony w słomkę ser Gouda.
Komentarze (0)