Boczek z jajkiem, serem i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 703
Boczek z jajkiem, serem i szpinakiem
fot. motghnit / elements.envato.com

Składniki:

  • 400 g surowego boczku
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 100 g pokrojonego w cienką słomkę sera Gouda
  • 4 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • sól

Opis przygotowania:

Szpinak umyć, odsączyć z wody, wrzucić go do 1 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 1 minutę. Po tym czasie ściągnąć go z ognia, odsączyć z wody i wyłożyć na talerz. Jajka przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skorupek i dodać do szpinaku na talerzu. Boczek pokroić na porcje, potem przełożyć je na rozgrzany mocno olej a patelni i smażyć do chwili, aż oczek się zarumieni. Wtedy ściągnąć go z patelni i dodać do całości. Dodać do tego pokrojony w słomkę ser Gouda.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów