Boczek z kiełkami grochu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1344
Składniki:
- 300 g surowego boczku wieprzowego
- 200 g kiełków groszku zielonego
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna pieprzu czarnego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szklanka wrzącej wody
- sól
Opis przygotowania:
Kiełki grochu sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Następnie skropić je sokiem z limonki, oliwą z oliwek, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Boczek przełożyć do rondla, zalać go 3 szklankami lekko osolonej wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotować do miękkości mięsa na średnim ogniu pod przykryciem. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia, osączyć z wody, pokroić w cienkie plastry i dodać do kiełków na talerzu.
Komentarze (0)