Boczek z kiełkami grochu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1344
Boczek z kiełkami grochu
fot. hirotomo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g surowego boczku wieprzowego
  • 200 g kiełków groszku zielonego
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól

Opis przygotowania:

Kiełki grochu sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Następnie skropić je sokiem z limonki, oliwą z oliwek, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Boczek przełożyć do rondla, zalać go 3 szklankami lekko osolonej wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotować do miękkości mięsa na średnim ogniu pod przykryciem. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia, osączyć z wody, pokroić w cienkie plastry i dodać do kiełków na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów