Racuchy z żurawiną i owocami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1231
Racuchy z żurawiną i owocami
fot. || UggBoy♥UggGirl || PHOTO || WORLD || TRAVEL || / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki konfitury z żurawiny
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • 1 szklanka truskawek
  • 1 szklanka jagód
  • 1 łyżka cukru pudru
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 5 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Owoce oraz miętę umyć i osączyć z wody. Truskawki obrać z szypułek i pokroić w ćwiartki.

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć w kubku z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski, wymieszać ją ze szczypta soli, wlać do tego roztarte drożdże, roztopione masło, wbić jajko i całość zmiksować mikserem. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i chochelką przelać na niego zmiksowane składniki. Smażyć z obu stron na złoty kolor, na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Na ciasto nałożyć konfiturę z żurawiny, pokrojone truskawki, jagody, po czym wszystko posypać cukrem pudrem i udekorować listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów