Racuchy z żurawiną i owocami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1231
Składniki:
- 2 łyżki konfitury z żurawiny
- 2 gałązki świeżej mięty
- 1 szklanka truskawek
- 1 szklanka jagód
- 1 łyżka cukru pudru
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 5 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 łyżka roztopionego masła
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Owoce oraz miętę umyć i osączyć z wody. Truskawki obrać z szypułek i pokroić w ćwiartki.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć w kubku z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski, wymieszać ją ze szczypta soli, wlać do tego roztarte drożdże, roztopione masło, wbić jajko i całość zmiksować mikserem. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i chochelką przelać na niego zmiksowane składniki. Smażyć z obu stron na złoty kolor, na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Na ciasto nałożyć konfiturę z żurawiny, pokrojone truskawki, jagody, po czym wszystko posypać cukrem pudrem i udekorować listkami świeżej mięty.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć w kubku z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski, wymieszać ją ze szczypta soli, wlać do tego roztarte drożdże, roztopione masło, wbić jajko i całość zmiksować mikserem. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i chochelką przelać na niego zmiksowane składniki. Smażyć z obu stron na złoty kolor, na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Na ciasto nałożyć konfiturę z żurawiny, pokrojone truskawki, jagody, po czym wszystko posypać cukrem pudrem i udekorować listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)