Racuchy owocowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2122
Racuchy owocowe
fot. Andrew Currie / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Rozczyn:
  • 3 dag drożdży
  • 2 łyżki letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • Na ciasto:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • olej do smażenia
  • 1 ananas
  • 2 banany
  • 2 plastry arbuza
  • 5 dag malin
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłym mlekiem. Do drożdży dodać mąkę, jajko, szczyptę soli i łyżkę oleju. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, aby ciasto wyrosło. Po tym czasie wlać olej na patelnię, łyżką nałożyć ciasto na gorący olej, lekko je przygnieść i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone przełożyć na talerz. Banany obrać ze skóry, ananasa pokroić w plastry, arbuza na porcje i udekorować talerz z racuchami. Na wierzchu dać maliny, a całość posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów