Racuchy bananowe z serem i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1435
Racuchy bananowe z serem i boczkiem
fot. Bing / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g twarogu sernikowego
  • 20 g wędzonego boczku w plastrach
  • 4 banany
  • 2 łyżki oleju
  • 1jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Banany umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, pozbawić końcówek i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Następnie twaróg sernikowy przełożyć do rondla, wbić do niego jajko, wsypać cukier, wlać ekstrakt waniliowy i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla i wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz cukrem. Do wymieszanych składników wlać mleko, wbić jajko i razem zmiksować mikserem na konsystencje gęstej śmietanki. Potem rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego pokrojone wcześniej banany. Na smażone banany chochelką przelać zmiksowane składniki ciasta i wszystko smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Boczek wędzony przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić go z obu stron. Zrumieniony ściągnąć z patelni i wyłożyć na upieczone wcześniej racuchy. Na to nałożyć zmiksowane składniki z serem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów