Racuchy bananowe z miodem

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3679
Racuchy bananowe z miodem
fot. hirotomo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 banany
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Rozczyn:
  • 3 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mleka
  • Ciasto:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • cukier puder do posypania racuchów
  • olej do smażenia

Opis przygotowania:

Banany umyć, osączyć z wody, usunąć końcówki, a miąższ pokroić na 2 cm kawałki.

Przygotować rozczyn drożdżowy: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski. Białko oddzielić od żółtka. Żółtko utrzeć z cukrem do białości, natomiast białko ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie do mąki dodać utarte wcześniej żółtko, wlać olej, po czym dodać do tego ubitą pianę z białka i wszystko razem zmiksować mikserem. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać do tego pokrojone banany. Następnie łyżką nabrać zmiksowane składniki i dodać do smażonych bananów.

Całość smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Gotowe posypać mielonym cynamonem, polać miodem i oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze (1)

Słaby przepis, na początku trzeba zrobić roztwór z drożdży a potem nie ma o nim nic napisane. W przepisie trzeba ubić żółtka z cukrem którego nie ma w składnikach, jest tylko napisane ile go dodać do roztworu

Podobne przepisy

Więcej przepisów