Racuchy bananowe z miodem
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3886
Składniki:
- 2 banany
- 2 łyżki miodu lipowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru pudru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- Rozczyn:
- 3 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki mleka
- Ciasto:
- 1/2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju
- cukier puder do posypania racuchów
- olej do smażenia
Opis przygotowania:
Banany umyć, osączyć z wody, usunąć końcówki, a miąższ pokroić na 2 cm kawałki.
Przygotować rozczyn drożdżowy: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski. Białko oddzielić od żółtka. Żółtko utrzeć z cukrem do białości, natomiast białko ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie do mąki dodać utarte wcześniej żółtko, wlać olej, po czym dodać do tego ubitą pianę z białka i wszystko razem zmiksować mikserem. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać do tego pokrojone banany. Następnie łyżką nabrać zmiksowane składniki i dodać do smażonych bananów.
Całość smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Gotowe posypać mielonym cynamonem, polać miodem i oprószyć cukrem pudrem.
Przygotować rozczyn drożdżowy: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski. Białko oddzielić od żółtka. Żółtko utrzeć z cukrem do białości, natomiast białko ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie do mąki dodać utarte wcześniej żółtko, wlać olej, po czym dodać do tego ubitą pianę z białka i wszystko razem zmiksować mikserem. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać do tego pokrojone banany. Następnie łyżką nabrać zmiksowane składniki i dodać do smażonych bananów.
Całość smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Gotowe posypać mielonym cynamonem, polać miodem i oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze (1)
Słaby przepis, na początku trzeba zrobić roztwór z drożdży a potem nie ma o nim nic napisane. W przepisie trzeba ubić żółtka z cukrem którego nie ma w składnikach, jest tylko napisane ile go dodać do roztworu