Quiche ziemniaczano-serowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 413
Quiche ziemniaczano-serowe
fot. Katrin Gilger (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 130 g masła
  • 4 łyżki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 400 g czerwonych ziemniaków
  • 150 g sera Gouda
  • 100 g sera Gorgonzola
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 cebula

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wlać do tego letnią wodę, dodać masło i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć z folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować je na grubość 2 mm i przełożyć na blachę do pieczenia.

Przygotować farsz: ziemniaki czerwone dokładnie umyć i odsączyć z wody. Przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na ciasto w blaszce do pieczenia. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do ciasta z ziemniakami. Dodać do tego pokrojony w kostkę ser Gouda i Gorgonzola. Na całość wyłożyć tymianek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów