Quiche ziemniaczano-serowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 577
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 130 g masła
- 4 łyżki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Farsz:
- 400 g czerwonych ziemniaków
- 150 g sera Gouda
- 100 g sera Gorgonzola
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 cebula
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wlać do tego letnią wodę, dodać masło i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć z folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować je na grubość 2 mm i przełożyć na blachę do pieczenia.
Przygotować farsz: ziemniaki czerwone dokładnie umyć i odsączyć z wody. Przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na ciasto w blaszce do pieczenia. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do ciasta z ziemniakami. Dodać do tego pokrojony w kostkę ser Gouda i Gorgonzola. Na całość wyłożyć tymianek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor.
Przygotować farsz: ziemniaki czerwone dokładnie umyć i odsączyć z wody. Przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na ciasto w blaszce do pieczenia. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do ciasta z ziemniakami. Dodać do tego pokrojony w kostkę ser Gouda i Gorgonzola. Na całość wyłożyć tymianek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)