Quiche lorraine

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1236
Quiche lorraine
fot. H Padleckas (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • Wypełnienie:
  • 200 g wędzonej szynki
  • 40 ml śmietany 18%
  • 5 jaj
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto; mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli oraz cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i przełożyć do żaroodpornego naczynia.

Przygotować wypełnienie: szynkę pokroić w drobną kostkę i posypać nią wyłożone ciasto w naczyniu. Jajka wbić do kubka, wlać do nich śmietanę, wsypać do tego szczyptę soli, tarty ser, suszony majeranek i dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepane składniki przelać na ciasto z szynką.

Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów