Quiche lorraine
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1236
Składniki:
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 0,5 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- Wypełnienie:
- 200 g wędzonej szynki
- 40 ml śmietany 18%
- 5 jaj
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto; mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli oraz cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Przygotować wypełnienie: szynkę pokroić w drobną kostkę i posypać nią wyłożone ciasto w naczyniu. Jajka wbić do kubka, wlać do nich śmietanę, wsypać do tego szczyptę soli, tarty ser, suszony majeranek i dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepane składniki przelać na ciasto z szynką.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor.
Przygotować wypełnienie: szynkę pokroić w drobną kostkę i posypać nią wyłożone ciasto w naczyniu. Jajka wbić do kubka, wlać do nich śmietanę, wsypać do tego szczyptę soli, tarty ser, suszony majeranek i dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepane składniki przelać na ciasto z szynką.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)