Pyzy z mięsem i sosem pomidorowym
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 16490
Składniki:
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kg ziemniaków
- 0,5 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- natka zielonej pietruszki
- pieprz
- sól
- Na sos pomidorowy:
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka śmietany 18 %
Opis przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać ze skóry, 2 z nich zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej, resztę zalać 2 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzić, przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Do przepuszczonych ziemniaków dodać starte ziemniaki, wsypać mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną, doprawić do smaku szczyptą soli i wyrobić ręcznie na jednolitą masę. Dobrze wyrobiona masa nie powinna kleić się do rąk. Z wyrobionej masy uformować kulki i palcem zrobić w nich wgniecenie. Następnie do mielonego mięsa dodać obrany oraz przepuszczony przez praskę czosnek, doprawić do smaku pieprzem, solą, gałką muszkatołową oraz mieloną papryką i dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami nadziać wgniecenia w kulkach i całość dokładnie zlepić.
Zagotować 1,5 l wody i na wrzątek wrzucić przygotowane kulki. Gotować przez 4 minuty, po czym wyciągnąć i przełożyć na talerz.
Przygotować sos pomidorowy: rozgrzać olej na patelni, dodać obraną oraz pokrojoną drobno cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli przecier pomidorowy, doprawić do smaku przyprawami i zagotować na małym ogniu. Potem ściągnąć z ognia, dodać śmietanę, wymieszać i polać potrawę. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Zagotować 1,5 l wody i na wrzątek wrzucić przygotowane kulki. Gotować przez 4 minuty, po czym wyciągnąć i przełożyć na talerz.
Przygotować sos pomidorowy: rozgrzać olej na patelni, dodać obraną oraz pokrojoną drobno cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli przecier pomidorowy, doprawić do smaku przyprawami i zagotować na małym ogniu. Potem ściągnąć z ognia, dodać śmietanę, wymieszać i polać potrawę. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)