Pyzy w bulionie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1935
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego z kostki
- 1 dziki brokuł
- sól
- Na pyzy:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Dziki brokuł pokroić na kawałki, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić.
Przygotować pyzy: połowę ziemniaków przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i gotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i przemielić przez maszynkę do mięsa. Drugą połowę ziemniaków obrać ze skóry, umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i usunąć nadmiar wody. Do startych ziemniaków dodać przepuszczone przez maszynkę ziemniaki, wbić jajko, wsypać sól oraz mąkę i z całości wyrobić ciasto. Uformować z niego ręcznie małe kule i wrzucić do gotowanego bulionu. Całość gotować przez 7 minut na średnim ogniu, a następnie ściągnąć z ognia i wraz z bulionem przelać do miseczek. Dodać do tego ugotowany wcześniej dziki brokuł i podawać na gorąco.
Przygotować pyzy: połowę ziemniaków przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i gotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i przemielić przez maszynkę do mięsa. Drugą połowę ziemniaków obrać ze skóry, umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i usunąć nadmiar wody. Do startych ziemniaków dodać przepuszczone przez maszynkę ziemniaki, wbić jajko, wsypać sól oraz mąkę i z całości wyrobić ciasto. Uformować z niego ręcznie małe kule i wrzucić do gotowanego bulionu. Całość gotować przez 7 minut na średnim ogniu, a następnie ściągnąć z ognia i wraz z bulionem przelać do miseczek. Dodać do tego ugotowany wcześniej dziki brokuł i podawać na gorąco.
Komentarze (0)