Pyzy w cieście
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1190
Składniki:
- 350 g mrożonego ciasta francuskiego
- 400 g surowych ziemniaków
- 4 ziemniaki gotowane
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka białego sezamu
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
Opis przygotowania:
Szczypiorek oraz ziemniaki umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Ziemniaki gotowane obrać ze skóry i zmielić maszynką do mięsa do miski. 350 g ziemniaków surowych obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej do kolejnej miski. Następnie starte i zmielone ziemniaki połączyć ze sobą, wbić do tego jajko, wsypać mąkę pszenną i wyrobić na jednolitą masę. Z wyrobionej masy uformować małe kulki i wrzucić je do rondla z 1,5 l lekko osolonej i gotującej się wody. Kulki gotować do chwili, aż same wypłyną na wierzch, wtedy odcedzić je łyżką cedzakową. Ciasto francuskie rozmrozić, skropić je z jednej strony ciepłą woda i uformować z niego małe łódeczki. W łódeczki z ciasta włożyć ugotowane wcześniej kulki. Całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec do chwili, aż ciasto zacznie się rumienić. Następnie wszystko wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na tackę. Gotową potrawę polać roztopionym masłem, posypać pokrojonym szczypiorkiem oraz sezamem czarnym i białym.
Komentarze (0)