Pyzy w cieście

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1023
Pyzy w cieście
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 350 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 400 g surowych ziemniaków
  • 4 ziemniaki gotowane
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Szczypiorek oraz ziemniaki umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Ziemniaki gotowane obrać ze skóry i zmielić maszynką do mięsa do miski. 350 g ziemniaków surowych obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej do kolejnej miski. Następnie starte i zmielone ziemniaki połączyć ze sobą, wbić do tego jajko, wsypać mąkę pszenną i wyrobić na jednolitą masę. Z wyrobionej masy uformować małe kulki i wrzucić je do rondla z 1,5 l lekko osolonej i gotującej się wody. Kulki gotować do chwili, aż same wypłyną na wierzch, wtedy odcedzić je łyżką cedzakową. Ciasto francuskie rozmrozić, skropić je z jednej strony ciepłą woda i uformować z niego małe łódeczki. W łódeczki z ciasta włożyć ugotowane wcześniej kulki. Całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec do chwili, aż ciasto zacznie się rumienić. Następnie wszystko wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na tackę. Gotową potrawę polać roztopionym masłem, posypać pokrojonym szczypiorkiem oraz sezamem czarnym i białym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów