Puree z kasztanów
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3263
Składniki:
- 1 kg kasztanów jadalnych
- 3/4 l mleka
- 3 łyżki masa
- sól
Opis przygotowania:
Kasztany umyć, ponacinać dookoła, wrzucić do gorącej wody i gotować kilka minut. Następnie wyciągnąć gorące i obrać ze skory. Obrane włożyć do rondla, lekko posolić, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu pod przykryciem do 40 minut. Po ugotowaniu kasztany odcedzić, mleko zachować, kasztany przepuścić przez maszynkę. Przepuszczone kasztany włożyć ponownie do garnka i trzymając na małym ogniu dodawać powoli masło i kilka łyżek mleka. Wszystko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotowe puree może być dodatkiem do białego mięsa. Podawać na zimno lub gorąco.
Komentarze (0)