Melszpejz z kasztanów
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 2020
Składniki:
- 40 dkg jadalnych kasztanów
- 20 dkg masła
- 10 jaj
- 10 dkg cukru pudru
- 10 dkg migdałów
- otarta skórka z 1 cytryny
- sól
Opis przygotowania:
Kasztany umyć, ponacinać skórę i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i zetrzeć na drobnej tarce. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości, dodać masło i nadal ucierać. Migdały sparzyć na patelni, obrać ze skóry, utłuc na miazgę i dodać do utartych żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Do żółtek dodać miazgę kasztanową, skórkę z cytryny oraz pianę z białek. Wszystko dokładnie utrzeć, następnie przelać do odpowiedniej formy i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 20 minut. Gotowy melszpejz podajemy na letnio.
Komentarze (0)