Puree z dyni

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 36
Puree z dyni
fot. Tim1965 (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 400 g miąższu z dyni makaronowej
  • 2 łyżki śmietany 32%
  • 2 łyżki tartego sera cheddar
  • 1 szklanka wody
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Miąższ z dyni pokroić w dużą kostkę, przełożyć go do rondla, zalać wodą i wsypać do tego szczyptę soli. Całość postawić na średnim ogniu i dusić pod przykryciem do miękkości dyni. Kiedy dynia zmięknie ściągnąć ją z ognia, odlać nadmiar wody i wsypać do tego tarty ser cheddar. Następnie doprawić do smaku mielonym pieprzem, dodać do tego śmietanę i dobrze rozdrobnić mikserem. Po rozdrobnieniu całość przełożyć do kubeczka, lekko przestudzić i podawać do spożycia.

0 komenatrzy

Podobne przepisy