Puree z dyni
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 603
Składniki:
- 400 g miąższu z dyni makaronowej
- 2 łyżki śmietany 32%
- 2 łyżki tartego sera cheddar
- 1 szklanka wody
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Miąższ z dyni pokroić w dużą kostkę, przełożyć go do rondla, zalać wodą i wsypać do tego szczyptę soli. Całość postawić na średnim ogniu i dusić pod przykryciem do miękkości dyni. Kiedy dynia zmięknie ściągnąć ją z ognia, odlać nadmiar wody i wsypać do tego tarty ser cheddar. Następnie doprawić do smaku mielonym pieprzem, dodać do tego śmietanę i dobrze rozdrobnić mikserem. Po rozdrobnieniu całość przełożyć do kubeczka, lekko przestudzić i podawać do spożycia.
Komentarze (0)