Pulpety rybne w bulionie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2429
Składniki:
- 250 g zielonego groszku w zalewie
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 1 l bulionu warzywnego z kostki
- 0,5 szklanki mleka kokosowego
- 0,5 łyżeczki ostrej mielonej czerwonej papryki chili
- sól
- pieprz mielony czarny
- Pulpety rybne:
- 300 g filetów ze świeżej makreli lub dorsza
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki mleka
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki przypraw do ryb
Opis przygotowania:
Przygotować pulpety rybne: flety z dorsza lub makreli przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do przepuszczonej ryby w misce. Wsypać do tego skrobię kukurydziana, przyprawę do ryb, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wlać do tego mleko. Całość dokładnie wyrobić ręcznie i uformować z tego małe kulki.
Bulion warzywny zalać mlekiem kokosowy, oprószyć mieloną, czerwoną papryka, dodać do tego liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu czarnego i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu wrzucić do niego kulki rybne, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 3 minuty. Ugotowane kulki odcedzić łyżką cedzakową, nabić je na ozdobne patyczki szaszłykowe i przełożyć do szklanek.
Posypać je osączonym z zalewy groszkiem zielonym i wszystko zalać niewielka ilością gotowanego bulionu.
Bulion warzywny zalać mlekiem kokosowy, oprószyć mieloną, czerwoną papryka, dodać do tego liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu czarnego i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu wrzucić do niego kulki rybne, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 3 minuty. Ugotowane kulki odcedzić łyżką cedzakową, nabić je na ozdobne patyczki szaszłykowe i przełożyć do szklanek.
Posypać je osączonym z zalewy groszkiem zielonym i wszystko zalać niewielka ilością gotowanego bulionu.
Komentarze (0)