Pulpety rybne w bulionie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2202
Pulpety rybne w bulionie
fot. Núria Farregut / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g zielonego groszku w zalewie
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej czerwonej papryki chili
  • sól
  • pieprz mielony czarny
  • Pulpety rybne:
  • 300 g filetów ze świeżej makreli lub dorsza
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki przypraw do ryb

Opis przygotowania:

Przygotować pulpety rybne: flety z dorsza lub makreli przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do przepuszczonej ryby w misce. Wsypać do tego skrobię kukurydziana, przyprawę do ryb, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wlać do tego mleko. Całość dokładnie wyrobić ręcznie i uformować z tego małe kulki.

Bulion warzywny zalać mlekiem kokosowy, oprószyć mieloną, czerwoną papryka, dodać do tego liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu czarnego i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu wrzucić do niego kulki rybne, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 3 minuty. Ugotowane kulki odcedzić łyżką cedzakową, nabić je na ozdobne patyczki szaszłykowe i przełożyć do szklanek.

Posypać je osączonym z zalewy groszkiem zielonym i wszystko zalać niewielka ilością gotowanego bulionu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów